International Conference APCC 2023 

Vorig jaar november is CCMA Nederland door CCMA UK uitgenodigd om bij de European Contact Centre & Customer Service Awards (ECCCSA) 2022 aanwezig te zijn. Sandra van Maarseveen en Melanie Stemerdink reisden af naar Londen.

Daarnaast vond er op dinsdag 22 november 2022 een historische bijeenkomst plaats in hartje Londen. Acht contactcenter verenigingen uit acht Europese landen kwamen samen om te bespreken wat onze visie is op de industrie en hoe we elkaar kunnen helpen in onze doelen.
 
Met welke 'CCMA's' hebben we gesproken:
* CCMA UK
* Call Centres Association Turkey
* Association of Contact Centers Portugal
* Customer Contact Association Belgium
* Association of Experts in Customer Relations (AEERC) Spain
* AFRC France
* Contact Center Association International Ukraine

De manier waarop deze internationale CCMA broertjes en zusjes zijn georganiseerd en welke activiteiten ze ondernemen is best verschillend. Sommige organisaties hebben betaalde bestuursleden, anderen (zoals in Nederland) draaien op vrijwilligers. Dat maakt ook verschil in de reikwijdte van de events, onderzoek en andere activiteiten. Sommige organisaties hebben een belangrijke taak in de lobby naar de overheid en in de branche, in andere landen is dat verdeeld over verschillende organisaties.

Wat wij er vooral van geleerd hebben?

  • Er is veel ruimte om internationaal wederzijdse inspiratie, kennis en best practices te delen.
  • We kunnen events voor elkaars leden openstellen, want soms is het verfrissend om eens een kijkje over de grens te nemen.
  • We delen dezelfde visie om samen te werken voor het welzijn van onze industrie.
  • We hebben gedeelde uitdagingen in de contact center industrie, waarbij reputatie van ons vakgebied de meest belangrijke en meest uitdagende is.

Dit smaakt naar meer en diepere internationale samenwerking! Bijvoorbeeld om met elkaar eens in gesprek te gaan over KPI’s: welke zijn nu écht waardevol in ons vakgebied. Goed om te weten dat er vroeger ook een European Confederation of Contact Center Organizations bestond, maar die is een aantal jaren geleden gestopt. Achteraf gezien heel zonde, dus aan ons om de internationale samenwerking weer nieuw leven in te blazen. Ideeën daarvoor vanuit onze leden zijn daarin ook zeker welkom!
 
Op 17 mei 2023 is de volgende bijeenkomst van onze organisaties gepland in Portugal, te gast bij de Association of Contact Centers Portugal.

De daarop volgende dag vindt hun award show plaats: de Conferência Internacional APCC 2023.